Voorlichtingsmateriaal
Na meer dan 100 jaar een belangrijke rol te hebben gespeeld in het ontwikkelen van voorlichtingsmaterialen voor patiënten over tuberculose, is deze taak nu door KNCV Tuberculosefonds overgedragen aan het RIVM. Onderstaande folders zijn beschikbaar via https://www.rivm.nl/tuberculose/informatiemateriaal, de vertalingen van de diverse folders zijn beschikbaar via www.rivm.nl/en/tuberculosis/information-materials
- Wat is een latente tuberculose-infectie?
- Informatie over tuberculinehuidtest en IGRA
- Informatie over tbc-onderzoek met een röntgenfoto
- BCG-vaccinatie en tuberculose
- BCG-instructiekaart
- Hoesthygiëne en leefregels bij open tuberculose
- Tuberculose en contactonderzoek
- Informatie over tuberculose screening voor immigranten
- Reizen en tuberculose
KNCV Tuberculosefonds blijft u uiteraard ook informeren over de ziekte tuberculose. Een aantal algemene voorlichtingsmaterialen zullen hier beschikbaar blijven.
Voor meer informatie over tuberculose zie ook, https://www.kncvtbc.org/over-tuberculose/
Plaatjesboek
Het digitale plaatjesboek is in samenwerking met GGD Noord- en Oost-Gelderland ontwikkeld en gedigitaliseerd. De animaties dienen ter visuele ondersteuning van het gesprek met de cliënt. Dit document is in 2020 uitgebreid met nieuwe animaties en verwijzingen naar filmpjes.
Infographic “wat je moet weten over tuberculose”
De belangrijkste feiten over tuberculose worden in tekst en beeld uitgelegd. De infographic geeft u antwoorden op de volgende vragen: Wat is tuberculose? Hoe kunt je besmet raken? Hoe vaak komt tuberculose voor? Wat zijn de symptomen? Is het te behandelen?
De tbc-bloedtest is positief: wat nu?
De dokter(sassistent) wilt u graag verder helpen, doe daarom ook het vervolgonderzoek
Aanvullend onderzoek is belangrijk wanneer de tbc-bloedtest positief is. In de folder wordt aan de hand van tekst en beeld uitleg gegeven wat er gebeurd nadat de bloedtest positief is. Mogelijke uitkomsten kunnen zijn: u heeft de tbc-bacterie of longtbc. De folder is een onderdeel van een vierluik waarin uitleg wordt gegeven over het belang en de wijze van onderzoek op tuberculose bij vluchtelingen.
Wat is tbc? Doe even de tbc-test: dat is beter voor ons allemaal
De drie mogelijke uitkomsten van onderzoek naar tuberculose wordt in tekst en beeld uitgelegd. Uit onderzoek kan blijken: Geen tbc, U heeft de tbc-bacterie en Longtbc. De folder is een onderdeel van een vierluik waarin uitleg wordt gegeven over het belang en de wijze van onderzoek op tuberculose bij vluchtelingen.
De tbc-bloedtest. Doe even een simpele tbc-test: dat is beter voor ons allemaal
Onderzoek op tuberculose kan door het afnemen van een bloedtest. De bloedtest kan aantonen of men besmet is met de tuberculosebacterie. De tekst en beeld wordt uitgelegd hoe men wordt uitgenodigd voor het bloedonderzoek, wat er gebeurt voorafgaand aan de bloedafname en hoe de bloedafname plaatsvindt. De folder is een onderdeel van een vierluik waarin uitleg wordt gegeven over het belang en de wijze van onderzoek op tuberculose bij vluchtelingen.
Doe even een simpele tbc-test: dat is beter voor ons allemaal
Onderzoek op tuberculose is belangrijk. Tuberculose is een ernstige maar wel behandelbare ziekte die veel voorkomt in de wereld. Opsporen en behandelen van mensen met een latente tuberculose-infectie is een belangrijke maatregel om de ziekte te voorkomen. Vluchtelingen afkomstig uit hoog risico landen voor tuberculose, worden gemotiveerd om deel te nemen aan onderzoek op een latente tuberculose infectie. De folder is een onderdeel van een vierluik waarin uitleg wordt gegeven over het belang en de wijze van onderzoek op tuberculose bij vluchtelingen.
Wat is tuberculose?
Tuberculose (tbc) is een infectieziekte. Bij tbc wordt dit veroorzaakt door een bacterie. Tuberculose kan besmettelijk zijn en wordt overgebracht door hoesten en niezen. De meest voorkomende vorm is longtuberculose. Ook in andere organen kan tuberculose voorkomen. Tuberculose is goed te behandelen. De GGD (afdeling tbc-bestrijding) behandelt en begeleidt mensen die de ziekte tuberculose hebben. In de folder vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over tuberculose.
Infographic “wat je moet weten over tuberculose en hiv”
De belangrijkste feiten over tuberculose en HIV/AIDS worden in tekst en beeld uitgelegd. De infographic geeft u antwoorden op de volgende vragen: Hoeveel mensen sterven er wereldwijd? Waarom krijgen mensen met een hiv-infectie sneller tuberculose? Hoe kunnen we meer levens redden?